onsdag 21 januari 2015

Hur länge håller din stekpanna?

Mina stekpannor - Gjutjärnspannor, en rostfri för när jag ska steka och ha gryta med mycket såsigt, samt en kolståls-wok.

Har du en teflonpanna hemma som du använder till det mesta? Det är du inte ensam om. Men hur länge håller den egentligen innan beläggningen släppt?
Själv tröttnade jag på att byta stekpanna så ofta och beslutade mig för att gå över till de "gamla hederliga" pannorna. Jag har kvar en teflonpanna för när det verkligen lätt bränner fast,  men det är sällan den kommer fram nu för tiden.
Idag gjorde jag t.ex. omelett av gårdagens middagsrester och tänkte dokumentera hur det går alldeles utmärkt i en gjutjärnspanna som hanterats på rätt sätt.
Gjutjärn, kolstål och rostfria pannor kan man ha otroligt många år - det är inte så konstigt att det oftast lämnas 25 års garanti på dem, som med min IKEA rostfria stekpanna. Den lilla stekpannan är förresten från svärmor och gud vet hur länge den hängt med (och ska hänga med)!
Så istället för att byta stekpanna var och vart annat år - byt till beläggningsfria alternativ. Då minskar också utsläppen av perfluorerade ämnen som beläggningen är gjord av.

Steka ägg och omelett i gjutjärn? Javisst!

Häll lite olja och smör i gjutjärnspannan - och sen är det bara att steka på resterna och hälla på omelettsmeten.
Omeletten är stekt och det fastnade inte ett enda dugg!

 

 Så rengör du din gjutjärnspanna 

Efter att du är klar med gjutjärnspannan, så häller man lite vatten i den medan den fortfarande är varm. Vattnet kokar upp direkt och sådant som sitter fastbrännt lossnar effektivt. Ställ bort stekpannan från plattan med vattnet kvar och låt stå tills du ätit klart.
Borsta ur med diskborste och varmt vatten,  men använd INTE diskmedel.
Torka av med papper och häll sedan lite olja i pannan och smörj in för nästa användning.
Nu kommer din stekpanna med tiden få ett bra lager som ser till att saker inte bränns fast. Det samma gäller för kolstålswoken - behandla på samma sätt!

Häll i vatten i den heta stekpannan, så släpper det mesta ev. vidbrända.
Torka ur stekpannan med papper efter att den borstats ur.
Häll på en tsk olja...
...och smörj in. Färdig för nästa omgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar