Jo, bakgrunden är kort och gott sådan att jag under senaste tiden börjat experimentera lite mer med baljväxter och funderat på hur jag kan få in en större andel baljväxter i familjens matrepertoar. Vår familj är lik många andra, där bönor och linser inte hör till vanligheterna i maträtterna.
Baljväxter är en hälsosam och lågbelastande råvara som det hela tiden pratas om att vi borde äta mer av. De är protein- och fiberrika och det krävs bara lite mjölk för att proteinet man får i sig skall vara s.k. fullvärdigt protein.
Detta bröd fungerar utmärkt som återhämtningsmål efter träningen - två skivor med lite keso och mjölk t.ex.
Första svartbönsbrödet
1 LimpaNäringsvärde / 100g
Proteiner: 8g
Kolhydrater: 34,4g
Fett: 5,2g
Fibrer: 6,8g
Detta brödet är gjort på surdeg och har du ingen surdeg hemma så finns det en bra guide här på hur man startar en surdeg. För den som aldrig bakat med surdeg innan - prova gärna på! Det är inte speciellt krångligt; man måste bara tänka dagen innan att "imorgon skall jag baka bröd" istället för precis när man skall börja.
De svarta bönorna jag använde är sådana jag blötlagt och kokat själv, men går utmärkt att göra på konservbönor också.
Fördeg
50g rågsurdeg
150g ljummet vatten
90g rågmjöl
Blanda ihop fördegen ca 8-12 timmar (beror mycket på temperaturen) innan du planerar att börja baka brödet. När fördegen bubblat ordentligt och den liknar en mousse, så är den färdig att användas. Har fördegen inte kommit igång när du t.ex. kommit hem från jobbet, så ställ den i kylen och baka nästa dag istället.
Huvuddeg
Fördegen
200g ljummet vatten
240g svarta bönor
200g vetemjöl special
100g rågmjöl
50g solroskärnor
30g linfrön
30g russin
5g salt
- Först purear du de svarta bönorna. Har du stavmixer, blanda vatten och bönor och mixa, annars mixa bara med hushållsassistent.
- Blanda alla ingredienser i degblandare
- Kör ca 5-10 min med degblandare. Degen är kletig och kommer inte att släppa från kanterna.
- Häll nu över degen i en brödform och försök släta ut degen någorlunda.
- Låt jäsa tills degen vuxit med minst 50% - detta tog för min deg ca 3 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader och när ugnen är varm, ställ in brödet och låt grädda i ca 50 min. Har du termometer, så kan du se så att innertemp är minst 94 grader.
| Degen i formen direkt efter att ha kört degen i degblandare. |
| Degen har nu jäst färdigt och redo att åka in i ugnen! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar